Portugese oorlogsschepen.

Zondagmiddag waren we ineens omringd door een vloot van Portugese oorlogsschepen. Het was prachtig om te zien hoe deze zich voortbewogen over het wateroppervlak. We hebben veel foto's gemaakt, maar omdat ze zo klein zijn viel het niet mee om ze scherp te krijgen. Portugese oorlogsschepen zijn namelijk kwallen met een soort roze zeiltje op hun "rug". Ze zien er erg mooi uit maar hun stekeldraden van enkele meters schijnen zeer pijnlijk en zelfs gevaarlijk te zijn. Het waren er duizenden.

Aanvulling op de Flessenpost van 9 Juni.

In de eerste plaats vragen wij ons af of het de laatste looDjes zijn, of de laatste looTjes.

Gisteren, zondag 10 Juni, heeft aangetoond dat er met rond de 8 knopen wind nog goed te zeilen is. Om 11.45 konden we de motor uit zetten en sindsdien hebben we uitstekend gezeild. Gedurende de middag zelfs 6 tot 7 knopen.
De laatste uren is de wind weer afgenomen tot ongeveer 8 knopen en doordat de zee inderdaad erg vlak is geworden kunnen we nog steeds 5 knopen snelheid maken. Eens kijken of we vannacht ook wind houden. Anders gaat de Yanmar weer bij en de radar aan.

Vanmorgen 11 Juni rond 05.00 zeilen we nog steeds uitstekend met een windkracht 3. Zoals het er nu uitziet komen we in de vroege ochtend van 13 Juni aan.
En inmiddels wordt ik wakker om 09.30 omdat de boot zo scheef ligt. Het waait ZZO 4-5 en we lopen bijna 8 knopen. Dus ook hier zijn de voorspellingen niet helemaal correct. Gelukkig maar, des te minder hoeft de motor aan. Nog 245 mijl te gaan.

Peter en Paula