hallo lieve mensen,

we zitten al weer een paar dagen op zee. Om uit Panama weg te komen naar het noorden toe, valt niet mee. Daarom zijn we eerst 200 mijl naar het oosten gevaren om een betere hoek t.o.v. de wind te krijgen. Er staat langs de Colombiaanse kust een groot deel van de tijd veel wind en er lopen dan ook grote golven. De meeste jachten passeren dat gebied vanuit Curacao naar Panama en dan heb je altijd de wind mee. Maar dan nog zijn ze vaak geschrokken.

Voor ons was vanuit Cartagena de koers naar Cuba pal Noord. Maar de passaat komt hier altijd uit het Noord-oosten, dus tegen. De eerste dag waaide het nog flink en konden we het nog goed bezeilen maar sindsdien is de wind Noord-noord-oost geworden en doordat we ook in Golfstroom terecht kwamen met zo'n 2 knopen naar het westen, werden we snel naar het NW weggezet. Zeg maar 48 mijl opzij in 24 uur. Na drie dagen zaten we dan ook meer dan 50 mijl verkeerd en kwamen midden onder Jamaica uit. Bovendien liggen daar ook heel veel riffen. Goede raad was duur want we wilden niet langs de westkant om Jamaica heen.
Daarom hebben we in de loop van 5 mei besloten om de motor te starten en weer helemaal naar de oostkant van Jamaica te komen op een NW-koers. Dat is nu gelukt ten koste van heel veel motoruren.
We hebben vandaag weer lekker kunnen zeilen tot de wind inzakte naar 6 knopen. dus weer die motor aan. Helaas, pindakaas.
Want je zoekt natuurlijk een periode uit met niet teveel wind. Maar te weinig is ook niks. Want we hebben ook al weer twee keer de filters vervangen. Hopelijk zijn nu de laatste restjes in de tank waar we niet bij konden ook in de filters blijven hangen. We hebben er in Cartagena nog 6 sets kunnen kopen van een ander merk maar ze passen wel.
We hebben nu nog 150 mijl te gaan en we hopen dat er vannacht nog wat wind komt, dan zijn we hopelijk morgenavond in Santiago de Cuba aan de zuid-kust.

Liefs van Peter en Paula