Hallo allemaal,

Even een update uit Panama. Zoals jullie wellicht weten ging tot nu toe alles gesmeerd. Zelfs bij de autoriteiten kregen we alles weer in orde nadat we vorig jaar formeel het land hadden verlaten en niet weer hadden ingeklaard vanwege de kapotte keerkoppeling.

Vandaag zijn we op weg gegaan van Isla Linton naar het eerste San Blas eiland Chichime. Maar vandaag kwam aan onze voorspoed voorlopig een eind. Na anderhalf uur begon de motor te sputteren en hield er mee op. Het voorfilter bleek vuil te zijn maar er zat geen water in. Overgeschakeld naar het tweede filter deed de motor het weer maar hield er even later toch weer mee op.

Aangezien er geen wind was konden we geen kant op, dus zijn we maar gaan sleutelen. Eerst hebben we het fijnfilter vervangen maar dat zag er schoon uit. We hadden alle filters vorig jaar vervangen. Toen met de hand-opvoerpomp weer diesel in de filters gepompt maar dat lukte niet. Er lijkt een leiding verstopt te zitten. Natuurlijk zijn we bang voor de beruchte algenbloei in diesel die lang staat. Maar in het voorfilter zat een zwarte korrelige substantie. Geen slijm. Als iemand ons kan adviseren over deze vervuiling horen we het graag.

Toen er na lang sleutelen nog geen resultaat was zijn we maar terug gaan zeilen met een snelheid van 2 à 3 knoopjes. Later werd het zelfs 4 knopen. Na een uur of twee waren we weer achter het eiland Linton. Maar toen moesten we nog ankeren zonder motor tussen al die andere boten. Maar hoog aan de wind konden we ons gewenste plekje bereiken. Het grootzeil viel in één ruk en de fok werd snel ingedraaid. Een perfecte manoeuvre waar we elkaar voor feliciteerden.

Nu gaan we eerst even zwemmen na een ontzettende zweetklus de hele dag. En dan gaan we eens een oplossing zoeken voor de verstopping. Een trekveer past er niet doorheen.

Vanwege het feit dat we geen stroom kunnen draaien is dit voorlopig de laatste mail tot de motor het weer doet.
We liggen veilig dus wees gerust.

Tot gauw van Peter en Paula