Hallo allemaal,

Het is al lang geleden dat we een verhaaltje geschreven hebben. Niet netjes natuurlijk maar we hebben het best een beetje druk gehad de laatste tijd. Zo heeft Paula o.a. een dagcursus Spaans gedaan wat vreselijk veel tijd en energie kostte. Ze moest ook een flinke hoop huiswerk maken, zodat ze er 14 dagen lang bijna dag en nacht mee bezig is geweest.

Daarna zijn Marjolein en Jarno hier geweest. We zijn eerst met hen wezen varen naar Ferrari waar ze te paard de bergen in zijn geweest en wilde paarden hebben gevangen om o.a. te castreren. Zo konden twee Nederlandse veeartsen eens zien hoe ze dat in Chili doen; tamelijk ruig dus en zonder verdoving!
Daarna zijn we een dikke week met hen naar de "Torres del Paine" geweest. Na een mooie vlucht over de Andes van Puerto Williams naar Punta Arenas en een lange autorit kwamen we daar aan. Het is een prachtig "hiking" gebied met bergen en gletsjers. We hebben daar veel gezien en gedaan. Gelukkig hadden we een auto ter beschikking. Die heb je daar echt wel nodig als je er maar een paar dagen bent. Of je moet steeds gebruik maken van de transportmogelijkheden die het hotel je biedt. Maar ze weten daar wel van prijzen. Zelfs in een hostel waar je een kamer met vier stapel bedden kon huren was het $ 45 p/p/p/n en een ontbijt $ 11. Toilet en douche op de gang.
Wij hadden een zeer luxe hotel. Jarno en Marjo hebben via internet veel moeite gedaan om last-minute wat te vinden. Omdat het nog niet helemaal klaar was, betaalden we "maar" $ 150 p/k/p/n met ontbijt i.p.v. $ 250-300 per nacht. Kun je nagaan: Het was de goedkoopste optie!!! Voor Chili zijn het woekerprijzen.

Half December hadden we tien dagen een Braziliaans stel aan boord. Renato en Luciana. (± 43 en 30 jaar oud) We zijn met hen voor een paar dagen naar Harberton gevaren. We bezochten o.a het oceanografisch museum(pje).
We hebben Luciana ook mee genomen naar de “Gletsjer Martial“ boven Ushuaia waar nog sneeuw lag. Zij had nog nooit sneeuw gezien of gevoeld. Het was leuk te zien hoe mooi en koud ze de sneeuw vond. We hebben nog even sneeuwballen gegooid. Dat was natuurlijk helemaal geweldig!
Helaas is het weer al weken slecht. Het is koud met soms regen en veel harde wind. Toen we naar Harberton toe zeilden hadden we zelfs even 40 knopen wind. Maar we hadden alleen de kleine fok opstaan en zeilden voor de wind, dus was het geen probleem. Maar we hielden meestentijds een flinke wind van 30 knopen en meer.
Zondagmiddag wilden we weer terug zijn in Ushuaia. Zodra er een goed weerbericht was namen we de kans waar en kwamen vlak voor Kerst weer in Ushuaia aan.

Wij hadden nog helemaal geen Kerst gevoel al was het al de tweeentwintigste. Er zouden diverse schepen de kerstdagen in de een of andere baai door brengen en ons werd gevraagd om ook mee te gaan. Uiteindelijk werd het een Asado (BBQ) met bijna alle zeilers op Kerstavond en een relaxed etentje met een paar vrienden op eerste Kerstdag. Ook Oud en Nieuw was rustig. Ik probeerde nog een verouderde vuurpijl maar die deed het niet.

Het ziet er naar uit dat onze Antarctica trip niet door gaat. Hoewel we de vergunning hebben en het schip er helemaal klaar voor is, blijft mijn gezondheid een probleem. Ik heb constant pijn in schouders, nek en bovenarmen en heb vrijwel geen kracht waardoor ik snel oververmoeid raak. Ik heb dat eigenlijk al een aantal maanden maar het kwam nadrukkelijk tot uiting toen ik eind November met Jose achter een kudde wilde paarden aanzat en plotseling m'n hoofd niet meer recht kon houden.
Het begint er op te lijken dat het gerelateerd is aan de Thymus problemen van een jaar geleden; Myastenia Gravis, een auto-immuun ziekte.

We gaan zo snel mogelijk proberen om onderzoeken te starten m.b.v. onze Argentijnse vriendin Roxanna.

Inmiddels is het nu eind December en inmiddels zijn er een paar onderzoeken in het ziekenhuis geweest. Een Tomografie wees geen ongerechtigheden uit behalve een galsteentje. De Thymus is dus niet opnieuw aangegroeid. Dit was een mogelijkheid die door mijn Neuroloog in Holland werd geopperd. Het bloedbeeld wees op een infectie maar we kwamen met deze arts niet verder. Wel heb ik nu een aantal behandelingen Fysiotherapie gehad die wat verlichting gaven. Begin Januari kunnen we terecht bij een Endocrinologe. Die kan dan wat gerichter op zoek.

GELUKKIG NIEUWJAAR ALLEMAAL!!!!!

Veel liefs Peter en Paula