Lieve allemaal,

Morgenochtend laten we Pacific Blue achter voor een weekje rimboe. We vliegen van Rio via Sao Paulo naar Campo Grande in de provincie Mato Grosso vlakbij de grens met Bolivia. Hier bevindt zich een geweldig groot natuurgebied; de Pantanal.
Je kunt er van alles doen zoals hiking, raften, paardrijden etc. Het ligt zo'n 800 mijl/1500 km het binnenland in.
Volgende week vrijdag hopen we weer terug te zijn via een laatste bezoek aan het postkantoor in Niteroi voor een poste restante pakketje van Anne met tijdschriften, foto's en video's van Dio. Eén pakket is net gisteren aangekomen. Nu maar hopen dat het tweede er volgende week ook is.


We liggen in een prettige marina van Bracuhy. Het is een van de eerste plaatsen waar wat te doen is qua zeilen en de restaurantjes zijn nog open. We kregen eergisteravond een hele fles sterke drank (Cachaca) als welkom van de restaurant baas. Volgende week is hier de landelijke afsluiting van het zeilseizoen dus dan kan het ook wel eens behoorlijk druk en gezellig worden. We liggen eerste rang. Jullie horen ons af en toe wel eens klagen over sommige dingen. Daar willen we ook eerlijk in zijn en niet alleen maar haleluja verhalen schrijven. Maar zo'n fijne plek als hier met zo veel aardige mensen maakt het weer meer dan goed. En dan drie dagen gratis liggen en daarna 14 euro all in.

We zijn hier erg leuk opgevangen. Friedrich, een duitser die hier al heel lang woont in een appartement en ook een mooie 50 voet stalen multiknikspant heeft naar ontwerp van Amyr Klink, heeft voor ons bemiddeld en vertaald. Ook hier was het weer moeilijk om een plek te krijgen maar uiteindelijk konden we op eigen anker met de achterkant aan de wal. Inmiddels hebben we via Friedrich "zijn" "boatboy" ge-chartered die het schip aan de buitenkant eens lekker gaat schoonmaken en poetsen terwijl we weg zijn. Wat een patsers, he? Terwijl hij aan boord was kwam er een vriend van hem langs wiens mooring bij de plek naast ons ligt. Zijn grote motorjacht ligt, hier vlakbij, bij de werf Verolme (inderdaad). We mogen zijn mooring gebruiken zo lang als we willen. Dus hebben we het anker opgehaald en zijn een plek opgeschoven.


Eergisteren toen we aankwamen maakten we al kennis met een jong stel Renato en Luciana. Zij hebben net drie maanden geleden een 28 voets multiknik gekocht (hout-epoxy) en zeilen pas een jaar. De volgende morgen kwamen ze een praatje maken. Renato wilde weten of we een electrische motor hadden want tijdens het manoeuvreren hoorde hij onze Yanmar niet. Nou kwam dat omdat we vrijwel zonder toeren konden varen omdat er nauwelijks wind was. Ze nodigden ons uit om 's middags mee te gaan naar het oude stadje Paraty (wereld erfgoed). Het was leuk en gezellig en we konden de volgende morgen meerijden naar Rio om de reis te boeken en de post op te halen.
's Avonds gingen we terug met een comfortabele touringcar waar we ze hier de lange afstanden mee rijden.


Voor 12 euro zit je drie uur in de bus. Het was alleen niet duidelijk waar we er nou uit moesten omdat het pikkedonker was. Maar met behulp van de halve bus kwam dat ook goed.

Morgen weer met de bus naar Rio en dan een nachtje in een hotel waarna we de volgende morgen vliegen.
We zijn benieuwd hoe het zal zijn. We houden jullie op de hoogte. Waarschijnlijk kunnen we wel ergens mailen maar anders wordt het over een weekje.


Veel liefs van Peter en Paula