Nederlandse vloot in Brazilië


Hallo lieve allemaal,

We zijn een beetje lui op het ogenblik. Daarom loopt de berichtgeving soms wat achter. Maar vergeet niet dat de website zoveel mogelijk up-to-date is. www.pacific-blue.nl
Bovendien heeft de laptop het begeven. Daardoor zit ik nu in een plasje water in de navigatiehoek. Het is weer 35 graden binnen. Voor Paula is het vaak wat te hobbelig om lang binnen te zitten dus vanaf morgen krijgen jullie haar indrukken weer te lezen. Inmiddels zijn we al weer een eind op weg naar Salvador. We hopen daar morgenochtend aan te komen en dan op tijd te zijn voor het hoog water van 12.17 om een baai ten noorden van Salvador binnen te lopen. Jullie zien het; het is hier soms ook tij varen. Drempeldiepte bij hoog water ongeveer 3,50 meter. Maar goed dat we wat ervaring op de Waddenzee hebben.

Omdat de laptop er mee gestopt is ga ik morgen eens kijken of ik via de boordcomputer en een losse CD-brander wat foto's op een schijfje kan zetten zodat we die weer aan Arie kunnen sturen voor de website. Alleen de foto's van Neptunus zitten helaas nog in de laptop. Er gaan ook op de andere schepen veel laptops en andere elektronica, zoals KG zenders, stuk door de zoute, vochtige lucht. Alles corrodeert.
Je moet echt maritime apparatuur kopen zonder interne koeling, want de koeling zuigt anders de zoute lucht door het hele apparaat.

We varen momenteel met vier Nederlandse jachten naar het zuiden. Verder zien we nauwelijks andere nationaliteiten. Het lijkt wel of het hier nog steeds een Nederlandse invloedssfeer heeft zoals in de 17-de eeuw toen de Nederlanders de Portugezen er hier uitgeknikkerd hadden. Ik meen in 1631. Prins Maurits heeft toen veel ontwikkeling aan de stad Recife gedaan met veel bruggen en kanalen. Er staan nog plaquettes op sommige bruggen en je ziet zijn naam regelmatig terug.

Ik zal jullie de websites even geven van de andere schepen. Dan krijgen jullie ook een indruk hoe anderen het ervaren. De "Giebateau" (First 40,7) is deze zomer via Spitsbergen en Schotland hier naar toe gekomen. Ze willen ook naar Patagonië. Wij zullen in Uruguay ook de "Nije Faam" ontmoeten die een jaar eerder is vertrokken maar nu "op ons wacht". Paul en Carolien van de Giebateau hebben net als wij het plan om over een paar jaar via New Foundland terug te komen. Op IJsland zijn ze ook al geweest.

1- www.wearesailing.nl
2- www.giebateau.web-log.nl
3- De Netjer (http://www.travelpod.com/members/sylviaenjeroen)
4- De Nije Faam (http://www.nije-faam.nl)

Nou is het helemaal niet gezegd dat onze voorlopige planning ook volledig uit zal komen. We hebben het gevoel dat we misschien wel een extra jaar in Chili willen blijven als het ons bevalt. Anders moeten we er toch een beetje doorheen racen. De anderen twee schepen gaan terug naar de Caribiën.


Na een wat lastige start uit Recife met (onweers)buien, verstrikt in een drijfnet, draaiende winden en uiteindelijk lichte tegenwind (8 knopen) hebben we tot gisterenmiddag de motor bij gehad waardoor accu's, watertanks en boiler allemaal vol en heet (de boiler dan) zijn. Overigens heb je dat hete water niet nodig om te douchen. Dan is koud water lekkerder hier.
Maar sinds gisteren 15.30 zeilen we heerlijk halve wind (zuid-oost 3).

Intussen ook nog een Bonito gevangen van een kilo of vijf en die gefileerd en gemarineerd. Waarna we de helft hebben ingevroren en de rest lekker gebakken met andijviestampot. In de baai van Salvador denken we enige weken te blijven en samen met de anderen het een en ander te ondernemen. En te proberen om de laptop te laten repareren. Ik heb hem al gedeeltelijk open gehad om hem in te spuiten met anti-vocht maar ik durf er niet zomaar in het wilde weg in te spuiten omdat dan ook de harde schijf beschadigd kan raken en dan zijn we onze Neptunus foto's kwijt.

Nou lieve mensen, houdt de website in de gaten als je dat leuk vindt. Groetjes van een momenteel prachtige Zuid-Atlantische Oceaan. Net nog een mooie Dorade gevangen van een kilo of twee. We geven de gevangen vissen een scheut slechte Gin waardoor ze in twee seconden buiten westen of dood zijn.


 Peter en Paula.