Hallo lieve mensen,

Wij hebben Fernando de Noronha verlaten. We hebben het er goed naar onze zin gehad. Het is een heel mooi eiland, met vriendelijke mensen. En er is veel te zien, te wandelen en te doen. Het heeft qua sfeer wel wat weg van onze eilanden. Je kunt er zeker wel je vakantie doorbrengen zonder je te vervelen. Ik/we hadden er nog best wat langer willen blijven, ware het niet, dat je zo goed als op zee ten anker ligt op 16 meter diep water. Er komt zo'n deining (swell)naar binnen dat je enorme halen maakt van links naar rechts. Slapen is moeilijk en leven op zo'n boot is erg vermoeiend. Peter schreef, dat hij zich met vingers en tenen aan de matras moest klemmen, om niet steeds om te rollen. Gisteren nacht was het zo erg dat we besloten om te vertrekken.


Met een jong stel (Jeroen en Sylvia uit Almere Haven) hebben we een VW-buggy gehuurd om het eiland te bekijken. Na een wandeling kwamen we bij een observatie punt, waar een studente dolfijnen zat te observeren. Dit waren Spinning Dolphins. Ze draaien zes/zeven keer om hun lengte-as terwijl ze hoog uit het water springen als of het niets is. We hebben ook veel hagedissen gezien en ook marmotten. De voorkant (van de marmot)zag er leuk uit, maar de achterkanten leken wel van die Guinese Biggetjes. Na weer verder gewandeld te zijn kwamen we bij een rotsspleet waardoor je via smalle ijzeren ladders kon afdalen naar het strand. Daar hebben we gezwommen, althans, als je door de branding heen kon komen. Het waren echt van die golven om in te body-borden. Dit weekend zijn er dan ook internationale wedstrijden.
Wát een kracht hebben die golven zeg, soms dacht ik dat ik nooit meer boven zou komen. Maar het was super! Van snorkelen is jammer genoeg niets gekomen. Er zijn ook wat excursie mogelijkheden en dan kun je aan het eind van de middag mee naar de Turtles en zwemmen met Dolfijnen. Ook s avonds was er een excursie mogelijkheid om naar het eieren leggen te kijken of jonge schildpadjes naar het water begeleiden. Maar aangezien er hoegenaamd geen informatie beschikbaar was hoorden we het te laat.Een vakantie daar doorbrengen zal wel heel duur zijn, anders zou ik het iedereen kunnen adviseren. Alleen de reis zal al wel heel duur zijn via Natal. En als ze ons gesnapt hadden, zouden we zo'n 80 euro per dag hebben moeten betalen aan de natuurbeschermings organisatie. En dat voor een wilde ankerplek midden op zee en totaal geen voorzieningen als water, douches enzovoort. Kennissen moesten met zijn vieren 400 euro betalen maar toen ze zeiden dat dat onredelijk veel was voor wat er geboden werd, werd het bedrag teruggebracht tot 100 euro. Maar ons hebben ze blijkbaar niet langs hun blokhut zien komen er stond ook niet aangegeven dat je je moest melden of wat de regels waren dus als echte Hollanders en meerdere zeilers met ons hebben we helemaal niks betaald. Eén of twee tientjes per dag zou nog redelijk zijn geweest.

Maar goed, nu zijn we dus in afwachting van Brazilië, als het goed is komen we daar morgenochtend-vroeg (8 februari) aan. We gaan naar Cabadelo, positie 06*56'35.225S /034*48'80W. Het schijnt een rivier te zijn met mangroven en palmbomen strand. Jullie krijgen wel weer te horen hoe het daar is.
Vanaf een prachtig blauwe zee met rustige mooie golven, geef ik jullie weer dikke kussen en lieve groeten.


 Paula en Peter.