Hallo allemaal,

We liggen al enige dagen in Mohammedia, vlak bij Casablanca. We liggen in een beveiligde jachthaven en kunnen de boot hier goed achterlaten. Daarom blijven we hier langer dan we van plan waren en maken van hieruit dagtochten, of zoals gisteren en eergisteren een 2 daagse tocht. We zijn met zijn zessen in een 25 jaar oude, verlengde Mercedes taxi via Rabat, de hoofdstad van Marokko, naar de eeuwen-oude Romeinse ruines Volubilis nabij Meknes geweest en over een redelijk goede maar smalle weg, waar af en toe herders met hun kuddes oversteken, of in het donker mensen wandelen of fietsen zonder licht, door de bergen naar Fes gereden. Al met al dik 500km.

20 jaar geleden was ik al eens met de kids in Fes geweest en had gezegd dat je niet zonder gids in de oude stad van Fes kon lopen omdat je daar verdwaald. Niemand kon dat geloven totdat de gids ons de volgende dag meenam door een heel oude stad met wel 1200 kleine, oude steegjes. Er wonen en werken 60.000 mensen. We liepen door een doolhof van allerlei kleine smalle straatjes, zoals koperslager straatjes, kleermakers straatjes, zilversmeden straatjes en straatjes waar groente, fruit en levend spul zoals kippen,kalkoenen, duifjes enz. verkocht werden. Aanwijzen en...hup! De rest kun je wel raden. Af en toe moest je opzij springen want dan kwam er een karavaan met beladen ezeltjes aan.

Ik moet zeggen deze zagen er, althans de meeste, goed onderhouden uit, beter dan de muildieren en (pony)paarden. Volgens Peter omdat de ezeltjes beter tegen de omstandigheden kunnen dan paarden. Ze glansden zelfs. Wat zou ik graag Adri en b.v. Marjolein hier een paar dagen aan het werk zien.
Honden en katten bij de vleet die moeten overal hun kostje bij elkaar zien te scharrelen, maar worden zo te zien niet geschopt of mishandeld of zo.

De Marokkanen zijn overigens allemaal erg vriendelijk en gastvrij, ook dat herinner ik me nog van 20 jaar terug, maar door de negatieve persberichten over Marokko en Marokkanen in Nederland vergeet je dat. Iedereen zegt je hier gedag, ze vragen hoe het met je gaat, wensen je een prettige dag of een prettig verblijf in hun stad, of verwelkomen je.

Een tocht maken van 2 dagen, we gaan naar het hoge Atlas gebergte en naar een heel grote waterval en vandaar uit gaan we naar Marakech, daar zoeken we een hotelletje en gaan dan de volgende dag met een gids door Marakech. Ook hier ben ik toen met de kids geweest, maar ik vind het leuk om het terug te zien.
Dit is een héél bijzondere stad, meer Afrikaans, waar je nomaden met/op kamelen tegen komt die op straat hun koopwaar proberen te verkopen.


Er is heel veel te zien op de markt, zoals slangenbezweerders, vuurvreters, acrobaten teveel om op te noemen.
Als we er geweest zijn horen jullie er meer van!! Voor de rest hopen we dat alles goed is bij jullie en met jullie. Laat maar gauw weer eens wat van jullie horen.

Liefs en groeten van ons. P~P!!!!