Hoi lieve mensen,

We zijn afgelopen nacht in één keer doorgevaren naar midden Marokko, naar Mohammedia bij Casablanca. Eergisteren nacht lagen we in het vissershaventje Asilha bij laagwater aan de grond omdat het springtij was. Dat is geen prettig gevoel als je in je kooi ligt te bonken. Gelukkig stond er geen swell de haven in anders zou je nog behoorlijke schade kunnen oplopen. Na een uurtje was het weer over maar we zijn de volgende morgen ruim voor laag water vertrokken.

Volgens onze recente pilot zou er ongeveer drie meter moeten staan bij LWS, maar mooi dus niet. Verder kan je hier nergens info krijgen over getijden en dieptes. Wel een erg mooi en schoon plaatsje met een vriendelijke Kasbah. De mensen zijn overigens ook erg vriendelijk. Zelfs de politie en immigratie. We houden ons maar een beetje van de domme af en toe.


In Tanger was dat allemaal wat minder en die stad was ook erg vuil en stinkend, maar wel interessant. Daar hebben we ook weer een schaafplek aan de spiegel opgelopen omdat ze bij harde wind de boeglijnen van een aantal boten hadden losgegooid om er een paar tussen te laten. Toen kwamen we allemaal dwars op ons ene anker te hangen en dat hield natuurlijk niet. Bovendien kregen ze daarna de boten niet meer van de steiger weg natuurlijk. Toen we thuiskwamen heb ik de motor vol bijgezet en het anker binnen gelierd waarbij ik nog een anker omhoog trok en een rol staal draad met een hoop haven blubber. Dat hebben ze wel voor me geklaard met een roeibootje.

Vandaar dat we twee riviermondingen hebben overgeslagen die nogal lastig en verzand waren (Larache en Mehdia) en in één keer zijn doorgevaren. We liggen nu in de enige plaats in Marokko waarvan je zou kunnen zeggen dat het een "marina" is. Twee oude steigertjes maar wel met water en elektra. En we hebben gelukkig nog een plekje buiten op gevonden naast een grote Amel want alles is hier vol omdat Rabat verzand is en Casablanca al jaren aan een jachthaven schijnt te bouwen die maar niet afkomt. Wel een mooie jachtclub met zwembad en een goed restaurant aan de overkant van de haven.

We kregen in twee ploegen de Capitain de Port, de Politie, de Douane en de Immigratie aan boord. Maar ook zij waren erg vriendelijk. Vooral de douaneman was erg gecharmeerd van Paula die vanwege de hitte een nogal kort broekje had aan gedaan.
Toen hij de foto's zag van onze Marokkaanse schoonzoon en kleindochter en mijn mooie dochters kon het helemaal niet meer kapot. Ik denk dat we hem nog wel terug zien voor een biertje. Want Allah heeft NIET gezegd dat je geen alcohol mag. Alleen dat het BETER is om niet te drinken. Vandaar.

Van hier uit willen we een aantal dagen het binnenland in naar Casablanca, Meknes, Fes en Marakech per trein. Misschien nog even het Atlas gebergte in en sneeuwballen gooien en de woestijn in achter Marakech. Daarna gaan we tamelijk snel door naar El Jadida, Safi, Essaouira en Agadir. En dan tweehonderd mijl naar Isla Graciosa.

Groetjes van Peter en Paula