Hallo lieve allemaal,

Zoals jullie gezien hebben zijn we in Spanje aan gekomen en hebben we de Golf van Biscay getrotseerd. Op zich is het een goede overtocht geweest met nogal wisselende omstandigheden. Eerst een paar uur moeten motorzeilen om de Rade de Brest uit te komen. Daarna goed kunnen zeilen maar er kwam nogal wat mist op zetten. Maar met de radar aan geen punt. In het begin voeren een paar grote schepen van de marine bij ons in de buurt. Ook was er een niet te herkennen schip in onze buurt en je kon ook niet goed zien waar hij heen voer. Opeens zei Peter, joh is dat geen onderzeeër. En ja hoor, het was een onderzeeër.

Tot in de buurt van Spanje hebben we geen kip meer gezien, op een paar dolfijnen na, maar toen waren we al redelijk dicht in de buurt van een kaap op ong. 75 mijl van La Caruña vandaan. Ook begon toen eindelijk na dagen de zon te schijnen en werd het varen weer een stuk leuker. Want als het steeds mistig is is dat wel erg ongezellig, en we hebben allebei een flinke hoofdpijn gehad, vooral Peter. We vragen ons nu af of het komt omdat we onderweg geen koffie drinken. Afkicken of zo!!????


Op een 30 mijl van La Caruña kregen we steeds meer wind schuin van achter, m.a.w. een bakstag windje, de golven werden hoger, prachtig blauw water met witte weg rollende schuimkoppen, geweldig.
Maar een tijdje later hebben we een rif gezet, nog later de genua wat ingerold, en weer een stuk later om gewoonweg comfortabel te varen een 2e rif. We liepen steeds boven de negen knopen. De kust is daar nogal hoog waardoor er een soort tunnel effect ontstaat en de wind toeneemt. Zo liepen we spectaculair de baai van L. C. binnen en voor het eerst zagen we een ander zeiltje achter ons.

Deze boot met een Franse bemanning ligt nu naast ons.
In de baai werd vol op gezeild. Maar het is onvoorstelbaar hoe stil het is op zee. La Caruña blijkt een heel leuke stad te zijn.

Nadat we toen we aangekomen waren alles hadden opgeruimd zijn we naar de stad gegaan. In de grote winkel straat liep alles en iedereen te flaneren, en stonden midden op straat te kletsen een geroezemoes van je welste. Ondanks dat het al 20.30 hr. was waren nog veel winkels open. Wij stierven van de honger maar alles was dicht, dus eerst maar ergens wat gedronken.

Om ong. 21.00 hebben we een eettentje gezocht maar nog steeds was niemand aan het eten. We hebben toen bij een klein eethuisje gevraagd of hij al open was, waren we welkom,en hebben we daar lekker paella gegeten. Inmiddels hebben we ons aangepast en gaan om 22.00 eten, of lunchen ergens uitgebreid.

Vandaag zijn we met de trein naar het Pelgrims oord de Santiago de Compostela geweest. Daar hebben we o.a. de grote kathedraal bezichtigd. Wat een pracht en praal, je vraagt je af hoe ze het in die tijd ( 1075 AP) toch zo allemaal gebouwd hebben gekregen.
Maar naar natuurlijk hebben we ook op gezellige terrasjes gezeten. We hebben behoorlijk wat foto's genomen, die krijgen jullie wel te zien.
Om 21.00 waren we vanavond weer terug.

Het weer is inmiddels wat minder en aangezien wij momenteel een abonnement hebben op véél wind blijven we hier nog een paar dagen, misschien varen we wel een riviertje op. Wat zou het toch fijn zijn als we dit met z'n allen konden meemaken!! Maar nu denk ik er over om eens lekker onder de douche te gaan en te kijken of het bed er nog is.

Lieve schatten laat maar gauw weer wat van jullie horen, heel veel liefs en dikke zoenen van ons,
Paula en Peter!!!

Nog even een berichtje vanuit L.C.
Door de harde wind 7-8 bft met uitschieters naar 9, liggen we hier langer dan de bedoeling was. Is eigenlijk niet zo erg omdat het een heel gezellige stad is. Groter dan we gedacht hadden.
We zijn ook al een paar keer cultuur wezen snuiven. O.a. naar een expositie van Diego Rivera, Cristina Iglesias e.a. en naar een oud fort waar veel oude opgegraven dingen te zien waren.

Met de trein zijn we naar Santiago de Compostela geweest. Een stad met een legende, omtrent Petrus, die naar het schijnt na de dood van Jesus naar toe gegaan is. Zijn botten liggen daar begraven enz. enz. en daarom een pelgrimsoord is waar veel wandelaars met rugzakken naar toe gaan. Kennissen van Peter hebben daar een paar jaar geleden 6 weken over gedaan. Het moet een hele belevenis zijn. Ik had ook wel een groot stuk er van willen lopen, maar wij kwamen met de trein aan en dan ben je al bijna boven op de berg. Maar dat neemt niet weg dat het de moeite waard was.

De kathedraal is heel erg mooi, vol pracht en praal. Maar wel minder protserig dan in St. Petersburg. Hoewel je bij zo'n enorme Kathedraal je je toch weer afvraagt wat het de mensen vroeger allemaal gekost heeft. ( Geld/mensenlevens)
De straatjes en diverse kerken in de omgeving van de kathedraal zijn ook de moeite waard. En het leuke is dat er een bepaald publiek rond loopt, van jong tot oud, maar ook de kleding, bergschoenen/korte broek, en nette dames en heren. Veel gezellige terrasjes waar je wat kunt eten of drinken.

Morgen kunnen we L.C. weer verlaten de wind is inmiddels behoorlijk afgezwakt, en we gaan een baai verderop en dat is maar 35 mijl en we ankeren dan in de buurt van Corme daar blijven we dan 1 nachtje en de volgende dagen gaan we dan elke dagen verder in de richting van Portugal. En vandaar laten we jullie weer het een en ander horen. Laat weer eens weten hoe het met jullie vergaat, werk, hobby's gezondheid,
 ik/we kijken naar jullie berichtjes uit!!

Heel veel liefs,
Paula en Peter